Wat is een Marketing Stack? - De Groei Garage

Wat is een Marketing Stack?

Een marketing stack is een groepering van technologieën die marketeers gebruiken om hun marketingactiviteiten uit te voeren en te verbeteren. Deze Marketing Stack wordt ook wel een Marketing Technology stack of een MarTech stack genoemd.

In dit artikel leggen we uit wat een Marketing Stack is en waarom deze belangrijk is voor je bedrijf.

Wat is een Marketing Stack?

Hoe ziet je bedrijf er over 6 maanden uit? Of zelfs over een jaar? Hoeveel extra mensen heb je? Welke nieuwe tools, systemen en data heb je nodig?

Er zijn een heleboel vragen die je kunt stellen over de toekomst van je bedrijf en je kunt een heleboel speculeren, maar een ding is zeker: je hebt meer data te verwerken, hebt meer processen, meer mensen en complexere problemen als je groeit.

Hoe ga je daarmee om binnen je marketing? En dat is waar marketing technologie (MarTech) om de hoek komt kijken, Door taken te automatiseren en hindernissen te verwijderen uit je workflows, kan MarTech ervoor zorgen dat er minder tijd besteed wordt aan onbelangrijke taken en er voor te zorgen dat je bedrijf efficiënter groeit.

Als je dit allemaal samenvoegt, krijg je een marketing technology stack: een verzameling van tools die je bedrijf gebruikt om elke dag hun beste werk te doen.

Als je bedrijf groeit, is het belangrijk dat je een Marketing Stack hebt die de dagelijkse processen stroomlijnt en die voor je blijft werken als je groeit.

Waarom moet je een Marketing Stack hebben?

Een Marketing Stack is meestal niet iets wat je besluit om te nemen. Het is iets wat groeit. Je begint je bedrijf met een handjevol tools die je helpen om leads te genereren, op te volgen en misschien om je social media te beheren. Als je bedrijf groeit worden deze tools steeds belangrijker. De verzameling van deze tools is je Marketing Stack en ieder bedrijf heeft een Marketing Stack.

Er is ook niet een ideale Marketing Stack, ieder bedrijf heeft een eigen Marketing Stack omdat elk bedrijf een unieke combinatie van tools heeft. Veel bedrijven weten vaak niets een wat hun eigen Marketing Stack is en hoe ze die het beste kunnen gebruiken: tools worden in de loop van de jaren gekocht, gebruikt, niet gebruikt of niet optimaal gebruikt. Omdat deze tools niet met een vooruitgedacht plan zijn aangekocht werken ze wellicht niet optimaal samen, doen vaak hetzelfde en zijn niet gekoppeld. Een optimale Marketing Stack is goed geïntegreerd (met koppelingen) en met eigen functionaliteit.

Het MarTech landschap

Er is een enorme hoeveelheid aan MarTech tools waardoor veel bedrijven door de bomen het bos niet meer zien. Scott Brinker van chiefmartec.com publiceert al jaren het MarTech landschap (MarTech Landscape) met een overzicht van MarTech tools gesplitst in categorieën zoals reclame & promotie, inhoud & ervaring, sociaal & relaties, commercie & verkoop, gegevens en beheer. Waar hij begon met zo’n 150 oplossingen, zitten we nu inmiddels aan meer dan 10.000 en er komen elke dag weer tools bij.

Marketing Stack: MarTech landscape door Scott Brinker
MarTech landscape

Het voordeel van de meeste MarTech tools is dat ze door iedereen gebruikt kunnen worden en dus ook door niet-marketeers.

Hoe wordt technologie gebruikt binnen marketing?

Technologie wordt binnen marketing gebruikt om marketing campagnes uit te voeren. Zo kan er software gebruikt worden om marketing taken te automatiseren en data te verzamelen zodat je inzicht krijgt in de activiteiten binnen een campagne en hoe dat je klanten beïnvloedt.

Stel dat je veel tijd kwijt bent met het e-mailen van je klanten en potentiele klanten. Dat zijn vaak herhalende acties en kan een heleboel tijd in beslag nemen waardoor er geen tijd is voor belangrijkere zaken. Software om email te automatiseren kan hier een uitkomst zijn zodat je minder tijd bezig bent met het handmatig mailen. Je wilt ook dat de software die je gebruikt gegevens over die e-mails bijhoudt, zodat je inzicht krijgt in de manier waarop je gebruikers op die e-mails reageren.

Of, stel dat je veel tijd kwijt bent met het posten op social media. Dat zijn ook herhalende acties die ook nog eens tijdsgevoelig kunnen zijn. Software om dit posten te automatiseren op een vooraf opgesteld schema kan hier helpen zodat je niet op de juiste momenten klaar hoeft te zitten om te posten of zelfs te bedenken wat je moet posten.

Natuurlijk valt je verkoopmechanisme ook onder marketing. Dit proces is uitermate geschikt om te optimaliseren met technologie zodat je niet meer handmatig facturen hoeft te sturen, de betaling automatisch gaat via bijvoorbeeld iDeal of automatische incasso en dat een klant de mogelijkheid krijgt tot kassakoopjes of upsells of downsells.

Uiteindelijk wil je een overzicht hebben van alles wat er gebeurt binnen de tools. Hier kan een marketingdashboard uitkomst bieden. In een oogopslag inzicht hebben in wat er speelt en hoe je kunt aanpassen of bijsturen.

Kortom, technologie wordt binnen marketing gebruikt om het makkelijker te maken en om inzicht te krijgen in de mate van succes.

Hoe evalueer je jouw Marketing Stack?

Er is geen kant en klare methode om een goede Marketing Stack te maken. Jouw bedrijf is uniek, en jouw perfecte Marketing Stack lijkt niet precies op die van een ander. En de kans is groot dat je huidige Marketing Stack over de jaren zo is gegroeid. Maar hoe weet je nu of die de beste Marketing Stack voor jouw bedrijf is?
Je kunt de volgende stappen volgen om te evalueren of jouw huidige Marketing Stack juist is voor je team en of de tools zo opgezet zijn dat je toekomstige team het kan gebruiken en begrijpen.

1. Bepaal je primaire marketing strategieën en doelen

Eigenlijk zou je voordat je een tool kiest eerst je marketing strategieën op een rijtje moeten zetten. Dit kan je zo complex maken als je wilt, maar een idee van de basisstrategieën werkt ook. Kijk gewoon eens wat je al doet. Dat helpt je om te bepalen welke tools je nodig zou moeten hebben.

Stel dat je meer verkeer naar je website wilt krijgen vanuit de zoekresultaten. Dan is je strategie zoekmachineoptimalisatie (SEO). Als je dat verkeer op je website hebt wil je leads genereren met je website. Een strategie hiervoor is herontwerp van (een deel van) je website met betere call to actions en lead generatie.

Zet deze strategieën op een rijtje en zet er dan de tools bij die je al hebt of nodig hebt. Als je niet weet wat je nodig hebt dan kan je dit ook noteren.

2. Ondervraag je team om hun uitdagingen te weten te komen

Ga vervolgens met je team zitten om uit te zoeken welke uitdagingen ze tegenkomen als ze hun dagelijkse marketingtaken proberen uit te voeren.
Wat kost veel tijd? Wat maakt hun werk moeilijker? Waar worden fouten gemaakt?

Natuurlijk moet dit een open gesprek zijn, maar probeer hun uitdagingen te matchen met jouw marketingdoelen. Als ze bijvoorbeeld meer verkeer naar de website willen, vraag dan wat ze specifiek uitdagend hierin vinden als ze de website optimaliseren. Als ze zeggen dat ze niet weten waar potentiele klanten op zoeken of dat dit uitzoeken veel tijd kosten, dan weet je dat je een een tool nodig hebt om zoekwoordenonderzoek te doen.

Voeg deze uitdagingen toe aan het rijtje wat je al had.

3. Stel een geschat budget vast

Je ideale Marketing Stack betekent niets als je het niet kunt betalen.
Maak een overzicht van de kosten die je al maakt voor de tools die je hebt. En bepaal dan een budget voor wat je nodig hebt. Je kunt een budget maken per tool of een budget per strategie. Of je bepaalt een totaalbudget per maand, kwartaal of jaar.

4. Onderzoek de hulpmiddelen die je voor je Martech Stack hebt en wilt

Nu je de strategieën, ideeën voor tools en je budget hebt, is het tijd om onderzoek te doen naar de feitelijke tools.
Kijk eerst naar de tools die je al hebt. Online zijn er genoeg artikelen te vinden die tools vergelijken. Zorg er wel voor dat het objectieve artikelen zijn die je ter harte neemt.

Is de tool die je hebt de beste qua prijs/kwaliteit? Is er een andere die beter is of die hetzelfde doet en goedkoper is?
Zijn er overlappende tools waardoor je er een kunt schrappen? Is er een andere tool die functionaliteiten samenvoegt zodat je minder tools nodig hebt?

Pak dan de lijst erbij van de tools die je nog nodig hebt. Welke is de beste qua prijs/kwaliteit?
Heb je al een tool die hetzelfde doet (en wist je dat niet)?

Aan het eind van dit proces heb je een lijst van wat je al hebt en wilt houden en welke tools je wilt gaan proberen.

5. Overweeg niet-marketing tools om aan je technology stack toe te voegen

Als we het over de Marketing Stack hebben focussen we ons vaak puur op marketing tools. Maar er zijn ook algemene tools die nuttig zijn ter ondersteuning van de marketing.

Denk aan tools voor projectbeheer, samenwerkingsplatforms, tools voor het synchroniseren van gegevens. Alles wat een proces eenvoudiger maakt en tijd bespaart is het onderzoeken waard.

Bekijk voor dit soort tools ook wat je al hebt en wat je nodig hebt zoals in de vorige paragraaf.

6. Verzamel de gegevens die je moet overzetten naar de tools

Nadat je tools hebt gekocht is het tijd om data over te zetten.
Maak overzichten per soort gegevens. Kijk welke export- en importmogelijkheden er zijn.
Als het tijd is om de tools in gebruik te nemen kun je de data makkelijker overzetten.

7. Maak een workflow per tool

Nu het tijd is om de tools in gebruik te nemen, wil je ze niet zomaar aan je team overhandigen. Dan weet je zeker dat het een tool wordt die niemand gebruikt.

Maak een workflowbeschrijving per tool en een stap-voor-stap handleiding met schermafdrukken of schermopnames. Laat dit door een persoon doen en als dit klaar is, kan deze persoon het de rest van het team laten zien.

8. Analyseer het succes van de tools en wissel zo nodig

Je wilt dat de gekozen Marketing Stack zo optimaal gebruikt wordt. Evalueer je tools altijd op hun succes – stroomlijnen ze het proces, automatiseren ze taken, helpen ze je team hun werk beter te doen.

Als blijkt dat dit niet zo is, is er niets mis met het opzeggen van de tool en een andere oplossing te kiezen.

Neem de evaluatie van je Marketing Stack serieus

Zoals je ziet is het een een uitgebreid proces dat je niet even in een loos uurtje doet. Neem het serieus want de keuze van een verkeerde tool kan je veel tijd, en geld kosten. En andersom kan de keuze van de juiste combinatie van tools je veel tijd en geld besparen en zelfs opleveren.

Wij, van de GroeiGarage kunnen je helpen met het evalueren van je huidige Marketing Stack en het optimaliseren ervan. Plan een gratis Groeigesprek in om te zien wat we voor je kunnen betekenen.

0 0 votes
Artikel waardering

Misschien vind je dit ook leuk?