6 tips voor een goede Technology Stack - De Groei Garage

6 tips voor een goede Technology Stack

Terwijl je probeert de ultieme Marketing Technology Stack op te bouwen, merk je dat je alle richtingen op gaat. Als je bedrijf groeit is het verleidelijk om meer complexiteit toe te voegen om urgente problemen te adresseren. We herkennen dit als geen ander.

Hieronder volgen 6 tips die je helpen bij het organiseren van je Technology Stack.

1. Eerst strategie, dan technologie

Als bedrijven groeien, kan het verleidelijk zijn om te vertrouwen op technologie om processen te ondersteunen die nog in ontwikkeling zijn. Meestal gebeurt dit wanneer een team tools adopteert die veel potentie hebben en ze proberen dan hun systemen er omheen te bouwen.

Het kan ook gebeuren dat bedrijven advies aannemen voor bepaalde tools van experts die zich richten op een tool en die alleen deze ene tool kan ondersteunen. De tool zelf kan krachtig zijn, maar de kans is redelijk dat de tool niet bij het bedrijf past.

Wat een echt goede Technology Stack onderscheidt gaat niet alleen over de technologie.

De tools zelf bepalen niet je succes maar hoe je ze gebruikt wel. Zie je Technology Stack niet als de motor achter je systemen maar als een voertuig om je strategie efficiënt en effectief uit te voeren. Als je nog bezig bent met het evalueren of ontwikkelen van je Technology Stack, probeer deze dan uit te tekenen en te visualiseren. Hierdoor kan je kritisch nadenken over elke tool en het doel dat het dient en waar er overlapping is of dubbele functionaliteit.

2. Houd het eenvoudig

Heb je wel eens gehoord van het KISS-principe?

Betekenis: KISS
Ook wel: keep it simple, stupid, keep it simple & straightforward of keep it short and simple

Het KISS-principe (afkorting voor keep it simple, stupid) gaat er vanuit dat dingen het producten het beste werken wanneer ze simpel worden gehouden in plaats van complex worden gemaakt. Eenvoud dient een hoofddoel te zijn bij het maken van ontwerpen. Daardoor gaat de ontwikkeling sneller, worden er minder fouten gemaakt en is ook het beheer en onderhoud eenvoudiger.

Het begrip is in de jaren ’60 ontstaan binnen het Amerikaanse krijgsmacht en wordt veel nagestreefd bij het ontwikkelen van software. Ook binnen de grafische vormgeving wordt het wel gebruikt, waar het verwant is aan het motto ‘less is more’. Hetzelfde geldt voor copywriting, waar het verwant is aan ‘kill your darlings’ en schrijven is schrappen.

Binnen software ontwerp kan het gebeuren dat functionele en instructie ‘creep’ er voor zorgen dat producten uiteindelijke onbeheersbaar worden.

Hoe voorkom je dit in je eigen bedrijf als het doorgaat met groeien? Zet je huidige strategieën op papier, en bekijk met je leiderschapsteam de waarde van elk stadium van je proces. Bedenk welke processen efficiënter kunnen, en welke afgeschaft kunnen worden.

Complexe bedrijfsregels zorgen voor complexe systemen. Als je je strategie zoveel mogelijk kunt vereenvoudigen, dan ga je de goede kant op.

3. Streef naar oplossingen op middellange termijn

In de ideale wereld zal elke beslissing die je vandaag neemt over je Technology Stack de komende jaren blijven werken. Maar in werkelijkheid zal je de komende jaren verschillende keren van systeem veranderen als je blijft groeien. Maak je je niet druk om het kiezen van technologie die je tot in lengte van dagen kunt blijven gebruiken, maar neem ook geen genoegen met oplossingen die over 6 maanden verouderd kunnen zijn of die een probleem NU oplossen en geen rekening houden met de langere termijn.

Richt je op de middellange termijn omdat de kosten voor het wisselen van systemen nog nooit zo laag geweest zijn doordat het overzetten van gegevens zo makkelijk geworden is.

4. Documenteer alles goed

Stel dat je de vriezer opentrekt, klaar om een lekker gerecht te komen, en je ziet dat er helemaal niets gelabeld is. Alles in de vriezer zit in dezelfde doorzichtige zakjes en ziet er hetzelfde uit. Geen enkele zakje heeft een label. Het maakt wel degelijk uit voor je kookkunsten of je een zak bevroren fruit te pakken hebt of een zakje kipfilet.

Zo voelt het als je een nieuwe baan begint en je merkt dat de processen niet goed gedocumenteerd zijn. Dit komt vaak voor bij groeiende bedrijven want als de processen meegroeien en je system veranderen is het makkelijk om uiteindelijk een hoop ongedocumenteerde rommel te hebben waarvan niemand weet wat het doet en waarom.

Dit wordt veel overgeslagen want niemand houdt van documenteren. Niemand wil tijd verspillen aan dit saaie administratieve werk. We begrijpen het, maar omwille van je toekomstige team en je toekomstige zelf, zorg ervoor dat je de tijd neemt om de juiste basis te leggen en alles te documenteren. Wat voor jou (na jaren in het bedrijf) logisch is, is dit niet voor een nieuweling. En je wilt niet dat iedere nieuweling uren spendeert aan het (incorrect soms) uitvogelen van systemen.

5. Kies gerichte oplossingen die een enkel doel dienen

Een gerichte oplossing is een product, dienst of tool die één heel specifieke behoefte aanpakt. Soms heb je gewoon een tool nodig die één ding heel goed doet. Niets mis mee. Denk bijvoorbeeld aan een gegevenssynchronisatie-tool als Zapier. Als je verschillende tools gebruikt met vergelijkbare informatie kan het bijhouden van al die gegevens ingewikkeld worden. Zapier kan er voor zorgen dat de data in verschillende tools gesynchroniseerd blijft zonder dat je data met de hand over hoeft te zetten.

Bedenk wel dat elk stukje dat je toevoegt aan je systeem risico’s met zich meebrengen voor aansprakelijkheid, technische uitdagingen, onderhoud en beheer en administratie. Soms is het beter om zo’n gerichte oplossing losstaand te implementeren.

Als je gerichte oplossingen hebt in je huidige stack, bedenk dan hoe ze in het grotere geheel passen: hoe werken ze samen met andere technologieën, en wat moet je doen om ze draaiende te houden?

6. Streef naar gebruiksgemak, maar offer niet op wat noodzakelijk is

Er zijn heel wat mogelijkheden – maar neem geen genoegen met minder dan wat je nodig hebt. Uiteindelijk moet je een systeem hebben wat makkelijk wordt opgepakt en gebruikt kan worden maar dat toch kracht en flexibiliteit heeft om dingen gedaan te krijgen.

Het probleem met veel van de huidige tools is dat ze of kracht op ondernemingsniveau hebben of gemak op consumentenniveau, en nooit allebei. Daarom kiezen vele ondernemers voor de makkelijke weg – te dure, te ingewikkelde en te weinig gebruikte tools OF – goedkoop en niet krachtig genoeg met grotere kans op fouten. Dit resulteert allebei in meer tijd besteden aan systemen dan aan je klanten.

Jouw beste Technology Stack

De beste Technology Stack voor jouw bedrijf is helemaal toegespitst op jouw behoeften en we kunnen je dus ook geen voorbeeld van de ultieme Technology Stack geven. Er zijn wel een aantal tools die we aanraden, zeker als je net begint met het opbouwen van je Marketing Stack. Hier is een voorbeeld van een Verkoop Stack om bezoekers naar je site te krijgen, deze converteren en binding te creëren.

Het kiezen van de juiste tools voor een Technology Stack kan een uitdaging zijn. Wij, van de GroeiGarage kunnen je helpen met het evalueren en optimaliseren van je Technology Stack. Plan een gratis Groeigesprek in om te zien wat we voor je kunnen betekenen.

0 0 votes
Artikel waardering

Misschien vind je dit ook leuk?